onsdag 10. juni 2009

Marerittliknende






Du må tenke sjæl synger Trond Viggo Torgersen, og mannen har et poeng som er helt riktig. Retten til å tenke og ytre seg er noe alle mennesker skal få lov til, det er og skrevet i menneskerettighetene. Så hvorfor er det da noen som ikke får lov til å gjøre det?


Gjennom historien fram til idag ser vi at mennesker verden over ikke får lov til å ytre seg eller tenke selv. En krenkelse av ytringsfriheten er ofte det som skal til for å opprettholde makt. I George Orwells novelle «Nineteen eighty – four» fra 1949, ser vi et godt fiktivt eksempel på hvordan dette kan gjøres. I novellen er vi i det fiktive England, nærmere bestemt London anno 1984. Staten styrer alt, tankepolitiet er alltid på vakt, og sist men ikke minst «Storebror ser deg». Å tenke er ulovlig, de tankene man skal ha gjøres via propaganda. Å ytre seg er ulovlig, da blir man tatt til fange. Dette marerittliknende samfunnet minner litt om land der diktatorer styrer. De fleste diktatorer er jo som kjent veldig flinke til å bevare ytringsfriheten. En diktators kraftigste våpen er propaganda. Hitler sin propagandaminister Joseph Goebbels er kanskje den som har lyktes mest i historien når det gjelder propagandakampanje. Han står nok og bak plakaten der Churchill bokser med verden. Han klarte å få en hel nasjon til å slåss for å ''beskytte'' Europa og utrydde de ''jødiske krigshisserne'', klarer man det da er man god. Goebbels mente at propaganda ikke må virke for åpenbar, folket måtte ikke skjønne at de ble manipulert, det måtte og være en viss sannhet i det de skriver (dog jeg vil si at det er pur løgn som kommer frem i talene og tekstene hans og Hitler sine).



Hvordan skal man klare å tenke selv når de som styrer landet forteller deg hva du skal tenke? Hvordan kan du gjøre forskjell, stå imot når alle andre rundt deg er ''true believers''? Ville du ha sviktet ditt fedreland? Dette er nok spørsmål mange dessverre stiller seg selv den dag idag. Begrenset internett, sensur på TV, avisartikler og radio. Mange lider av disse restriksjonene i land som Iran, Nord – Korea, Kina og Russland. Noe som er interessant å se på er hvor det er farligst å være en kritisk journalist idag. De tre landene er Iran, Algerie og Russland. Russland, kommunistenes fødested, bolsjevikenes hjemland der sprit er billigere enn brød. Litt rart er det kanskje at et av verdens største land er et av de farligste å være journalist i. Ifølge menneskerettighetsloven skal alle ha fri til å ytre seg og si sin mening, hvorfor er det da blitt en økning i antall drepte journalister de senere år? Alle har rett til å si sin mening, enten du liker det eller ikke. Noe som faktisk er slående likt diktatorer med et stort ego, er faktisk småbarn. Ta for deg to små barn i 4-6 års alderen. De leker og skal spise godteri, da de blir uenige. Den ene mener at Kinder egg smaker dritt, den andre mener det er meget godt. Da sier den som ikke liker det: Kinder egg er helt jævlig, verste som går ann. Den andre sier da litt fortumlet: Men jeg syntes det er godt. Svaret fra første kiden runger: Men jeg mener det ikke er godt, derfor er det ikke godt! Hitler likte ikke jødene av en eller annen grunn. Derfor lagde han antisemittisk propaganda for at andre heller ikke skulle like de. Enten er du med oss eller mot oss.


I Norge har vi det ganske enkelt når det gjelder ytringsfrihet, kun små restriksjoner som innebærer krenking av en annen person eller gruppe er ulovlig. Vi kan skrive hva vi vil på bloggene våre, journalistene har et hav av muligheter bare de følger vær varsom plakaten, og det er aldri kommet frem i offentligheten at journalister i Norge er blitt truet til stillhet. Men om vi skriver negativt om en person eller en folkegruppe da går det ille med oss. Demokratiet er en lekeplass der alle skal si sitt, men om vi sier noe slemt kommer barnehagetantene og setter oss på trappa der vi ikke får leke. Full ytringsfrihet har vi ikke ei her i Norge, men vår integritet blir ikke nødvendigvis hemmet av den grunn. Selv om vi har en liten restriksjon er vi fortsatt meget frie når det gjelder å motta og sende forskjellige former for budskap.


I USA er det litt annerledes, der har de et mer liberalistisk mediesystem altså medienes totale frihet. Seierherrene skriver historien. De kan parodiere og herse med nesten hvem de vil. Den vestlige verden ser ut til å ha et ganske fritt mediesystem med tanke på mer lukkede land som blant annet Iran. Demokratiet er byggesteinen for det moderne samfunn, diktatorens tid er omme. Ytringsfriheten vil nok seire tilslutt. USA sitt syn på demokratiet: Democracy kicks in!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar