fredag 13. februar 2009

Rules for dummies... eh I mean bloggers

I alle deler av samfunnet finnes det regler. Noen er skrevne mens andre er uformelle som man forventer at man skal kunne. På nettet er det ikke så altfor mange regler. Man kan poste hva man vil når man vil. Dette gjør at vi må være ekstra oppmerksomme når det gjelder å vurdere informasjon på nettet. Derfor har vi slike fine regler som kalles nettvett. Nettvettregler er retningslinjer vi bør følge for å føle oss tryggere på nett. Man har jo de klassiske der man aldri skal si hvem man er fordi da kan det komme stygge menn med Laban, men for blogger er det litt annerledes.

Om det ikke er en personlig blogg (selv om alle strengt tatt er det), men en som inneholder relativt vesentlig informasjon er det viktig å tenke på hva man legger ut. Noen fine nettvettregler vi kan bruke for blogger er følgende:

1. Vær oppmerksom på at informasjon du legger ut i utgangspunktet vil ligge der i all evighet. Tenk derfor over om det du legger ut er noe du kanskje vil angre på siden.

2. Husk at blogger er underlagt de samme grensene for ytringsfrihet som alle andre offentlige ytringer. Publisering av opplysninger eller bilder av gjenkjennelige personer krever i utgangspunktet samtykke etter reglene i personopplysningsloven.

3. Også barn har et personvern. Derfor bør du ikke publisere bilder eller andre personlige opplysninger om barn på nettet. Barn kan ikke på samme måte som myndige personer samtykke til slik publisering.

4. Undersøk om det finnes retningslinjer på din arbeidsplass som setter grenser for hvilke jobbrelaterte emner du kan uttale deg offentlig om.

5. Vær oppmerksom på å ikke publisere noe i strid med reglene i åndsverkloven. Det er opphavsmannen til et åndsverk som har rett til å bestemme om, og hvordan, verket skal gjøres tilgjengelig for andre.

Hjalp det litt? Er liksom bare 5 regler men de inneholder jo en del info for å hjelpe oss stolte bloggere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar