torsdag 23. april 2009

- De fleste er utenlandske



The d.a. said he was the one who did the deed

And the all-white jury agreed.

Slik lyder en strofe fra Bob Dylans låt "Hurricane". Den handler om bokseren Rubin "Hurricane" Carter som ble offer for justismord, og var i fengsel i 22 år. Grunnen han var farget og politiet trengte 1 å skylde på.

Ser vi nøye på mediene her i landet ser vi stadig vekk saker om grove overfall og voldtekter. Stadig vekk ser vi denne setningen: Gjerningsmannen var av utenlandsk opprinnelse. Bombe... For dette er det som står i avisene hver bidige dag. Utenlandsk opprinnelse ja, kanskje det var en svenske? Nope, ifølge VG og Nrk er det utenlandske personer av afrikansk eller kurdisk bakgrunn som gjør de fleste lovbrudd. Så da kan man lure... Hvordan hadde du følt deg om mediene i landet ditt anklagde din etniske bakgrunn?

Det som kanskje er mest skremmende er at dette er hverdagsstoff i mediehverdagen. Hva fører det til for oss nordmenn? Fremmedfrykten blir nok forsterket mer og mer, noe som ikke kan sies som positivt. Når vi i tillegg hører om terror i midtøsten og folkemassakrer i Afrika er gjør ikke det noe med fremmedfrykten og fordommene til folk. Rasisme er også ganske utbredt i vårt lange land, noe som også fører til ekstremt mye bråk på byen, derav også deler av den grove volden. Men som sagt har ikke dette all skyld for seksuelle overgrep og de grove overgrepene. I Afrika og midtøsten er det som sagt en litt annen kultur enn her. Disse områdene kan også være med krigsherjet, noe som kan føre til traumer og en annerledes oppfatning av moralske valg som vi nordmenn tar som selvfølge. Men vi må huske at dette ikke gjelder alle. Noen er jo også complete whackos alla Pat Bateman, også nordmenn..

Spørsmålet er om mediene ødelegger Norges fargerike felleskap ved å skape eller forsterke fordommer som er ute å går. Kommer volden til å stoppe om mediene fremstiller disse sakene på den måten de gjør det? Neppe. Hva kan vi gjøre? Prøve å forstå hverandres kultur kanskje, slik at vi ser forskjeller og likheter. Lære alle de norske lovene slik at personer med utenlandsk opprinelse ikke bruker de lovene de har fra hjemlandet. Om det blir noe endring i medienes syn på personer av utenlandsk opprinnelse gjenstår å se, men jeg tror ikke vi har sett det siste av det enda.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar